Cowboy heroïek

Jeff Bauman & Carlos Arredondo

Volgens het officiële verhaal kwam Carlos Arredondo meteen in actie om de slachtoffers te helpen. Carlos is de man met de cowboy hoed in de foto’s. Hij heeft eerst meegeholpen om het hekwerk te verwijderen om zich daarna te bekommeren om Jeff Bauman. Jeff is de persoon waarvan beide benen geamputeerd werden bij de explosie. Hij zag dat Jeff direct afgevoerd moest worden. Volgens zijn verklaring heeft hij samen met een andere heer een shirt kapot getrokken om een tourniquet te maken. “En hierna hebben we hem meteen in de eerste beschikbare rolstoel  gezet.” Op de vraag van een journalist of het klopt dat ze hem een slagader dicht zagen knijpen, antwoord hij bevestigend dat “hij de slagader in zijn hand hield.”

 

Ook uit de getuigenverklaring van de verpleegkundige Alexander E. Halstead maken we op dat Jeff als eerste de medische tent ingebracht werd. “Het eerste slachtoffer dat binnen werd gebracht was een gezicht dat ik niet snel meer vergeet. Een jongeman werd binnen gereden in een rolstoel en beide benen waren geamputeerd door de explosie."

 

En dit verhaal wordt bevestigd door verpleegster Betty Sparks. Volgens Betty werd er omgeroepen dat alle doctoren en verpleegkundigen de IV apparatuur moesten pakken en naar de finishlijn moesten komen. Betty zegt dat “Toen ik naar buiten rende zag ik Jeff naar ons toe gereden worden en beide benen waren weg. Daarna zag ik een brancard naar ons toe komen. Ze waren bezig Krystle [Campbell] te reanimeren”. Deze verklaring herhaalt ze later op de radio.

 

Laten we eens kijken of het verhaal van Carlos en de verplegers kloppen. Of Jeff inderdaad als eerste of tenminste bijzonder snel medische verzorging kreeg. En dat het vanwege de tijdsdruk en bloedverlies het nodig was om iemand direct per rolstoel af te voeren, en niet zoals gebruikelijk per brancard. De beelden hieronder zijn kort na de explosie genomen. We zien daar een man met een grijze capuchon en Mery Daniel, in een wit shirt met rood hesje, boven op Jeff Bauman liggen. Wat opvalt is op dat er op dat moment nog geen bloed te zien is. Beide foto’s zijn enkele seconden na elkaar genomen.

Dan zien we ongeveer drie minuten later Mery Daniel op een brancard afgevoerd worden. Dit is een uitsnede uit een van foto’s uit de foto serie. In het origineel is nog net klok van de tijdwaarneming te zien. Deze staat dan op 4:12:54. De ontploffing was op 4:09:53, dus we zijn op dat moment 3 minuten verder. Als we naar de foto kijken waarop Mery afgevoerd wordt, is zij ogenschijnlijk niet zo zwaar gewond als Jeff die twee benen mist en ernstig bloedverlies moet hebben. Je vraagt je af waarom Jef geen voorrang krijgt. 

Carlos verklaart ook dat hij zelf eerst nog 5 foto’s heeft genomen omdat hij “het belangrijk vond om het moment vast te leggen”. De volgende twee foto’s zijn door Carlos genomen. Hier is Mery al niet meer op te zien dus moeten deze foto’s kort van te voren gemaakt zijn. Wat opvalt is dat op dat moment Jef nog geen enkele medische attentie heeft gehad. Er is niemand bij hem. En dat terwijl Mery naast hem lag en al is afgevoerd door de hulpverleners. Je mag toch minstens verwachten dat er ook aandacht is voor Jeff en dat men hem probeert te stabiliseren door bijvoorbeeld een tourniquet aan te leggen.

Wat opvalt in de uitsnede en vergroting is dat bij de bil van Jeff er een slangetje naar buiten lijkt te komen. Er lijkt daar iets te zitten. Wat is niet helemaal duidelijk. Alsof het een prothese is die aan Jeff is bevestigd. En dat zou betekenen dat Jeff al zijn beide benen miste voor de aanslag. Dat is speculeren natuurlijk, maar wel in lijn met alle andere merkwaardige situaties en wonden die we op de beelden zien. Zoals bijvoorbeeld de gewonde vrouw die we hier op haar ellenbogen zien rusten. 

 

Uit de beelden uit de foto serie en uit de documentaire "The Boston Unbombing" blijkt dat er op dat moment ook medisch personeel aanwezig was in de directe omgeving van Jeff. We kunnen ons terecht afvragen waarom Carlos nodig was om Jeff te redden, waarom Carlos wel de tijd neemt om foto's te maken en waarom Jeff niet door hulpverleners geholpen wordt op het moment dat Carlos de foto maakte.

En hier zien we dan één van de heroïsche foto's waarin Carlos samen met Jeff naar de medische tent snelt, in een rolstoel. We zijn hier bijna 6 minuten verder. Het verhaal van de verplegers dat Jeff als een van de eerste binnengebracht is lijkt dus niet te kloppen. Er zijn minstens nog eerst 11 anderen via een rolstoel afgevoerd voordat Jeff werd afgevoerd. De verklaringen die aan de pers werden gegeven kloppen niet met het werkelijke verhaal. En we kunnen ons met recht afvragen of Jeff nog geleeft zou hebben als dit echt was geweest.

 

De chirurg die ook de foto's van enkelwond heeft bestudeerd merkt op dat het opvallend is dat Jeff op dat moment nog bij kennis is.

Volgens de trauma arts Lorraine Day wordt het leven van het slachtoffer in gevaar gebracht als deze bij ernstig bloedverlies niet horizontaal vervoerd wordt. Waarom Jeff niet per brancard afvoeren? Mery werd tenslotte ook per brancard afgevoerd. En in de 3 minuten die men nadien nog nodig had om Jeff in een rolstoel te krijgen was het toch mogelijk geweest om een brancard te regelen. Die waren wel degelijk voorhanden. Volgens de trauma arts zijn hier onnodige risico’s genomen. En waarom zijn er eigenlijk geen ambulances ter plaatse?

 

Het is duidelijk dat de beelden niet overeenkomen met het verhaal wat men ons wil doen laten geloven. De getuigen spreken niet de waarheid. En Carlos ook niet. In video beelden uit de documentaire "The Boston Unbombing" wordt duidelijk dat Carlos zich zeker niet direct met Jeff bemoeide. En waarom zou hij ook, er was al medisch personeel ter plaatse om Mery te helpen. En op beelden uit de documentaire is ook te zien dat doctor Panter al aanwezig was. Carlos was niet nodig om Jeff te redden. Maar het is mooi voor het verhaal, zo'n cowboy hoed naast een rolstoel.