Web content te vroeg online

Op de web site van de Newton Bee, de lokale krant,  verscheen een artikel met daarin een interview met Dawn Hochsprung, het schoolhoofd. In dit interview verklaart ze dat een gemaskerde man met een geweer de school binnen drong en begon te schieten: "Hij schoot meerdere keren – vaker dan ik kon tellen – en het ging maar door en door".

 

 “Sandy Hook School principal Dawn Hochsprung told the Bee that a masked man entered the school with a rifle and started shooting multiple shows – more than she could count – that went “on and on.”

Het probleem bij dit interview is dat Dawn Hochsprong omgekomen is bij de aanslag. En dus het interview helemaal niet gegeven kon hebben. Dit is drie dagen later dan ook gerectificeerd. 

Belangrijker is echter dat de betreffende web pagina al online was minstens 1 dag voor de aanslag. Dit blijkt uit de indexerings- of crawl gegevens van Bing. Zodra een pagina geïndexeerd wordt, slaat Bing het tijdstip waarop dat gebeurd op. Je kan de datum waarop de pagina door Bing gearchiveerd is terug vinden. Dit is niet te manipuleren. Zie bijgevoegd fragment uit de Sandy Hook documentaire "We need to talk about Sandy Hook" hoe dat mechanisme werkt. Nu is het wel zo dat we dit niet meer kunnen controleren. We moeten hier de bron vertrouwen. Maar dit geval staat niet op zichzelf. 

Dit geldt ook voor een tweetal video's gemaakt door journalisten van de Newton Bee. De EXIF data van de foto slideshow die door fotografe Shannon Hicks geüpload is op het Youtube account van de Newton Bee, laat zien dat deze video gemaakt is op 13-12-2012 om 22:47 (pacific time). Ook de video van de Newton Bee journalist John Voket is één dag te vroeg gemaakt volgens de EXIF data van deze video. (Bron: documentaire "We need to talk about Sandy Hook" [01:25:50])

De datum van livegang van de Fund website van United Way is ook verdacht. Volgens Google was deze pagina opgenomen in de index op 11 dec. Er is echter een mail die afkomstig zou zijn van een Google medewerker die beweerd dat datum niet klopt vanwege een “glitch”, een foutje in hun software, en dat Google de pagina gescand heeft op 12/14/2012 om 6:58pm. “We zijn bezig met een oplossing maar dat kan enkele weken duren” volgens de Google medewerker. 

Maar zelfs als dat zou kloppen en de web site is daadwerkelijk op 14 december gepubliceerd, dan is dat nog bizar snel. Het fonds is opgericht door de Newtown Savings Bank. De CEO van deze bank is de buurman van de Lanza’s. Volgens deze CEO werd het fonds opgericht nadat men ontelbare verzoeken daartoe had ontvangen. Dus als dit klopt dan heeft men binnen 1 dag ontelbare verzoeken ontvangen tot het oprichten van een fonds, een bankrekening georganiseerd, overleg gehad hoe de campagne opgezet moet worden, afstemming met United Way, een website ontwerp gemaakt en de web site online gebracht. Is dit geloofwaardig?